De transitie naar een volledig geëlektrificeerd bedrijfspark is geen eenvoudige taak. Het brengt tal van uitdagingen met zich mee, zoals het aanmoedigen van werknemers om volledig elektrisch te gaan rijden, de keuze van de juiste laadoplossing, de complexiteit van slim laden, en het waarborgen van het welzijn van werknemers bij thuisladen. In deze post gaan we dieper in op al deze vraagstukken!

1) Waarom elektrisch rijden aanmoedigen?

    Elektrische voertuigen bieden tal van voordelen voor zowel bedrijven als individuele werknemers in België. Hier zijn enkele redenen waarom de overgang naar elektrisch rijden sterk wordt aangemoedigd:

    1. Fiscale Voordelen: In België genieten werknemers die een bedrijfswagen ter beschikking hebben van fiscale voordelen. Elektrische voertuigen worden fiscaal gunstiger behandeld dan voertuigen met verbrandingsmotoren, wat resulteert in lagere voordelen alle aard (VAA).
    2. Verminderde CO2-taks: Elektrische voertuigen zijn vrijgesteld van de CO2-taks die wordt toegepast op conventionele bedrijfswagens, wat leidt tot aanzienlijke kostenbesparingen voor bedrijven.
    3. Belastingaftrekbaarheid: Elektrische voertuigen zijn 100% aftrekbaar van de belastingen voor vennootschappen, wat bedrijven helpt hun belastingverplichtingen te verminderen.
    4. Lagere Operationele Kosten: Elektrische voertuigen hebben lagere operationele kosten dankzij de goedkopere prijs van elektriciteit in vergelijking met brandstof, minder onderhoud en lagere emissies.
    5. Duurzaam Imago: Bedrijven die elektrische voertuigen gebruiken, tonen hun betrokkenheid bij duurzaamheid en verminderde milieubelasting, wat kan bijdragen aan een positief imago en klanttevredenheid.
    6. Langetermijnplanning: Elektrische voertuigen bieden bedrijven een langetermijnoplossing, omdat ze voldoen aan strengere emissienormen die in de toekomst kunnen worden opgelegd, zoals bijvoorbeeld de Toegang tot Lage Emissie Zones (LEZ).

    Al met al biedt de overstap naar elektrische voertuigen in België aanzienlijke financiële voordelen, zowel voor werkgevers als werknemers, en draagt het bij aan een groen en duurzaam bedrijfsimago. Het kan een slimme strategische zet zijn voor bedrijven in België om te profiteren van deze voordelen en tegelijkertijd hun milieu-impact te verminderen.

    2) Hoe motiveer je werknemers voor een EV?

    Werknemers hechten steeds meer belang aan bedrijven die duurzaamheid omarmen en verder kijken dan de financiële resultaten. Het is van cruciaal belang om werknemers te betrekken en te motiveren om de overstap naar elektrisch rijden te maken.

    Het begint met bewustmaking en educatie. Werknemers moeten de voordelen begrijpen, zoals:

    1. Duurzaamheid: Benadruk hoe elektrisch rijden bijdraagt aan een groenere toekomst en de strijd tegen klimaatverandering, en hoe dit past in de visie van het bedrijf. Werknemers willen weten dat elektrisch rijden niet alleen goed is voor het bedrijf, maar ook voor henzelf en het milieu.
    2. Range anxiety: Werknemers hoeven zich geen zorgen te maken over “range anxiety” (vrees om geen voldoende afstand te kunnen afleggen) bij het rijden met een elektrische auto. Moderne elektrische voertuigen hebben aanzienlijke actieradiussen van meer dan 300-400 kilometer per oplaadbeurt, wat ruim voldoende is voor de meeste dagelijkse ritten en woon-werkverkeer. Bovendien kunnen werknemers hun voertuigen gemakkelijk opladen terwijl ze stilstaan (meer dan 95% van de tijd), zoals thuis of op het werk, zonder dat ze urenlang hoeven te wachten.
    3. Rijcomfort en veiligheid: Elektrische voertuigen bieden vaak een soepele en stille rijervaring, wat het rijcomfort enorm verhoogt. Bovendien zijn ze uitgerust met allerlei snufjes waardoor ze veiliger zijn in het verkeer.
    4. Verhoogde Werknemerstevredenheid: Werknemers die de keuze krijgen om elektrisch te rijden, kunnen profiteren van aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden wat bijdraagt aan hun tevredenheid en betrokkenheid.

    3) Aandachtspunten bij thuisladen

    Thuisladen is de sleutel tot een soepele overgang naar elektrisch rijden. Het stelt werknemers in staat om hun voertuigen gemakkelijk op te laden. Al zijn er vandaag nog veel onduidelijkheden voor zowel werknemers en werkgevers.

    1. Geruststelling over Range Anxiety:Werknemers moeten zich geen zorgen maken over “range anxiety,” de angst om onvoldoende kilometers te kunnen rijden met een elektrische auto. Het is belangrijk om werknemers inzicht te geven in het laadproces en hen controle te geven over het laden. Met een applicatie zoals Scopt hebben ze altijd een helder overzicht van hun laadsessies en geef je ze controle over de manier van laden. Zo zien ze hoeveel hun wagen heeft opgeladen en hoeveel kilometers ze hiermee kunnen rijden.
    2. Een slimme laadpaal:Werknemers willen zekerheid dat de gebruikte laadpaal slim genoeg is. In plaats van op zoek te gaan naar dure laadpalen met ingebouwde functionaliteiten, is het interessanter om een softwareoplossing zoals Scopt te gebruiken. Deze kan bestaande ‘domme’ laadpalen intelligent aansturen. Zo heb jij de flexibiliteit om te kiezen uit een breed scala van compatibele laadpalen en doet Scopt de rest.
    3. Inzicht in verbruik: De laadpaal wordt geïnstalleerd bij de klant thuis, wat betekent dat de klant graag weet welke impact het laden heeft op zijn totale elektrische verbruik.  Zaken zoals hoeveel % van mijn verbruik is voor de wagen op te laden, hoeveel procent van mijn zonnepaneel installatie wordt gebruikt voor de wagen en hoeveel van die zonne-productie heb ik nog over? Geef je werknemers dit inzicht door ze een overzichtelijke applicatie te geven waarbij ze deze zaken kunnen zien.
    4. Controle capaciteitstarief: Op 1 januari 2023 introduceerde de Vlaams Energieregulator (VREG) het capaciteitstarief. Dat wil zeggen dat een deel van je energiefactuur wordt berekend gebasseerd op je vebruikerspieken. Je hebt de vraag misschien al ontvangen. “Jullie vergoeden mijn geladen kWh, maar zo een laadpaal zorgt ook voor een hoger piekverbruik?”. Werknemers kunnen via de Scopt app een maximaal piekverbruik instellen uit het elektriciteitsnet, zo zal Scopt het laadpaalvermogen constant optimaliseren i.f.v. het woningverbruik. Zo zal je wagen bijvoorbeeld even minder laden als je frietjes begint te bakken of je warmtepomp warm water begint aan te maken en zo hoge pieken vermijden.
    5. Load balancing: Let op met de term loadbalancing en adviseer je werknemers over de betekenis hiervan.Vaak denken mensen dat je met loadbalancing het capaciteitstarief of zonne-optimalisatie bedoelt, maar in praktijk betekent dit bij laadpaalmerken vaak niet meer dan het beveiligen van de hoofdzekering. Indien je hoofdzekering dreigt uit te schakelen zal de laadpaal minder gaan laden, maar dit is dus geen energie-optimalisatie. Daar heb je een exter systeem als Scopt voor nodig.
    6. Bespaar door thuisladen: Je hoort het goed, je kan als bedrijf besparen wanneer je werknemers thuis laden. Dit komt doordat openbaar laden altijd kostelijker is dan thuis laden (+-€0.35/kWh). Je hebt er dus alle baat bij als je werknemers graag thuis laden en er de voordelen van inzien. In praktijk zien we dat werknemers nog vaak snel openbaar gaan laden als ze naar huis rijden of naar het werk rijden. Vaak doen ze dat omdat ze schrik hebben voor het piekverbruik thuis of de vrees om tijdig opgeladen te geraken. Met de oplossing van Scopt willen eindgebruikers net thuis laden doordat ze meer rendement uit hun zonnepaneleninstallatie halen en ze hun piekverbruik volledig onder controle hebben. In onze cijfers zien we dat werkgevers +-50 euro/maand/werknemer kunnen besparen als er meer thuis wordt geladen.

     

    Kortom:
    Zorg ervoor dat werknemers volledig gerustgesteld zijn door hen transparant inzicht te bieden in hun laadgedrag en de impact daarvan op hun energieverbruik. Dankzij automatische optimalisatie kunnen ze energie voor hun voertuigen efficiënter gebruiken, wat zowel kostenbesparingen als milieubewustzijn oplevert.

     

    Terug naar het nieuwsoverzicht

    Klik hier
    Copyright © 2023 Scoptvision B.V. All rights reserved. Halleboomstraat 1, bus C2, 3020 Herent
    BE 0783.918.564
    info@scoptvision.com