Frequently Asked Questions:
Algemene vragen:
Wat heb ik nodig om van start te gaan?
Het enige dat je nodig hebt om te starten is een Scopt dongle. Dit is een klein apparaatje dat je zelf kunt bestellen en in je digitale meter kunt steken.
Zodra je dit apparaatje hebt geïnstalleerd, kun je de licentie kiezen die bij jou past op: https://app.scoptvision.com/pricing/
Waar kan ik Scopt aankopen?
Je kunt de Scopt dongle op twee manieren verkrijgen:
- Je kunt de Scopt dongle eenvoudig aankopen via de Scoptvision website: https://app.scoptvision.com/pricing/.
- Er zijn ook installateurs en bedrijven die de Scopt dongle aanbieden als onderdeel van hun service.
De licentie zelf kun je afsluiten via de applicatie. Wanneer Scopt wordt aangeboden door een externe partner, kan het zijn dat er al een licentie voor is geactiveerd.
Voor wie is Scopt interessant?
Voor iedereen met een digitale meter is er een oplossing. We begrijpen dat nog niet iedereen een thuisbatterij en laadpaal thuis heeft.
Daarom beginnen we met onze realtime visualisatietool Scopt Lite. Hiermee helpen we eindgebruikers besparen op hun energiefactuur door hen voldoende inzicht te geven in hun energieverbruik. Zo kun je al beginnen met inzicht te krijgen in je kosten, krijg je tips om meer te besparen, enz.
Zodra je later een laadpunt aankoopt, kun je een upgrade aanvragen om vanuit dezelfde app nieuwe functionaliteiten te activeren.
De grootste besparingen zul je zien bij een installatie met zonnepanelen en een elektrische wagen!
Wat bedoelen jullie met een Scopt Community?
Het Scopt platform heeft één duidelijk doel: “Met voldoende gebruikers de energietransitie mogelijk maken.”
Tegen 2050 moeten we gezamenlijk klimaatneutraliteit bereiken. Dit vereist een enorme elektrificatie. We geloven niet dat de oplossing alleen ligt in het plaatsen van windmolens, zonnepanelen, laadpalen en warmtepompen.
De grootste uitdaging ligt in het op elkaar afstemmen van verbruik en productie met intelligente software.
Daarom bouwen we met Scopt aan een grote community van eindgebruikers. Eindgebruikers die hun eigen elektriciteitsproductie en -verbruik kunnen beheren en optimaliseren. Op deze manier kunnen we voor iedereen de kosten drukken en helpen we allemaal mee het evenwicht op het elektriciteitsnet te bewaren. Zo dragen we bij aan een groene en betaalbare toekomst zonder zorgen!
Waar kan ik de scopt app downloaden?
De Scopt app is een webapplicatie, wat betekent dat je hem zowel op je GSM als op je computer kunt gebruiken zonder problemen.
Je kunt hem niet downloaden in de app store of play store. In plaats daarvan surf je gewoon in een browser naar www.app.scopt.be.
Eens je naar deze website surft, kun je de applicatie downloaden of vastmaken op je startscherm. Zo eenvoudig is het! Nu heb je de Scopt applicatie op je GSM staan.
Wat kost dat?
Je moet een onderscheid maken tussen de eenmalige aanschafkosten en de maandelijkse licentiekosten.
- Eenmalige aanschafkosten: Je betaalt eenmalig voor de aanschaf van de Scopt dongle. Deze wordt per post verzonden en kun je zelf installeren. Door optimalisatie via de cloud zijn de aanschafkosten relatief laag, tot wel 10 keer goedkoper dan andere energiemanagementsystemen.
- Maandelijkse abonnementskosten: Afhankelijk van de licentie die je kiest, betaal je maandelijks een abonnementskost. Je kunt bijvoorbeeld starten met het Scopt Lite abonnement of direct kiezen voor het aansturen van je laadpaal via Scopt Powerconnect.
Voor de meest recente prijzen kun je kijken op: https://app.scoptvision.com/pricing/.
Waarom een abonnementskost?
Ons verdienmodel is gebaseerd op abonnementskosten, wat de reden is voor de lage aanschafkosten van de hardware.
- Onze applicatie is altijd en overal te gebruiken, wat betekent dat we voortdurend kosten hebben voor dataverbruik, het draaien van onze servers en het inzetten op beveiliging.
- We bevinden ons in een zeer innovatieve markt die constant in beweging is. Daarom upgraden we de applicatie voortdurend met nieuwe functionaliteiten en mogelijkheden om te voorkomen dat deze binnen enkele maanden of jaren verouderd is. Dit omvat het koppelen met verschillende fabrikanten, inspelen op veranderingen in technologie en wetgeving, en meer.
- We blijven ook investeren in ons algoritme om klanten volledig te ontzorgen. We streven ernaar dat je zelf geen aanpassingen hoeft te doen of je gedrag hoeft aan te passen. Wij passen het gedrag van je installatie automatisch aan.
De prijsstelling van onze abonnementen is een vast bedrag per maand en wordt berekend op basis van de besparingen die we kunnen realiseren. We bieden verschillende abonnementen aan, afhankelijk van de functionaliteiten. Hoe duurder het abonnement, hoe meer waarde en besparingen we kunnen garanderen. Scopt is daarmee het enige abonnement waar je geld mee bespaart. Bovendien tonen we op een transparante manier welke besparingen zijn gerealiseerd, zodat je altijd het rendement van je installatie weet.
Kan ik Scopt zakelijk aankopen?
Je kan Scopt zeker en vast zakelijk aankopen.
Zowel de aanschfkost van de dongle als de lopende licentie kan je op de vennootschap laten factureren.
Hoe betaal je het abonnement + dongle?
De dongle kan rechtstreeks worden gekocht via onze webshop, en je kunt kiezen om te betalen met Mastercard of Bancontact.
Zodra je de app gebruikt, ontvang je een e-mail van Scoptvision om een licentie via Odoo af te sluiten.
Je ontvangt een e-mail met een voorstel om de licentie af te sluiten (meestal jaarlijks gefactureerd, tenzij anders gevraagd). Je kunt de bestelling digitaal ondertekenen. Nadat deze is ondertekend, kun je je abonneren op de licentie via een betalingspagina met je Mastercard. Na betaling ontvang je automatisch een factuur met bevestiging. Je kunt altijd de vervaldatum van het abonnement op de Odoo-pagina zien en het abonnement ook zelf annuleren.
Eens je de app gebruikt zal je van Scoptvision een mail krijgen voor het afsluiten van een licentie via Odoo.
- Je krijgt een mail met een voorstel om de licentie af te sluiten (standaard wordt dit jaarlijks verrekend, tenzij specifiek anders gevraagd)
- Je kan de order digitaal ondertekenen
- Eens ondertekend zal je de licentie via een betalingspagina kunnen afsluiten met je mastercard
- Eens betaald krijg je automatisch een factuur met een bevestiging
- Je zal ten alle tijden kunnen zien tot wanneer het abonnement loopt op de pagina van Odoo. Je kan er ook zelf het abonnement afzeggen.
Hoe kan ik in contact komen met Scoptvision?
Wanneer je een Scopt gebruiker bent kan je rechtstreeks via de applicatie met ons in contact komen of feedback geven over de applicatie.
Je kan met specifieke vragen ook altijd contact opnemen met ons via deze link?
Vragen over de installatie van de dongle:
Algemeen:
Wat zijn de installatievoorwaarden?
Voor de installatie van Scopt dien je volgende zaken te hebben:
- Een digitale meter met een geactiveerde P1 poort.
- Een stabiele bekabelde netwerkverbinding vlakbij de digitale meter
Zie ook: https://app.scoptvision.com/visualisatie/installatievoorwaarden/
Waarom is er een dongle nodig?
We hebben een dongle nodig omdat je alleen dan realtime metingen uit je digitale meter kunt halen.
Dit is essentieel als je echt meerwaarde wilt halen uit je digitale meter. Met ons Lite abonnement kunnen we bijvoorbeeld tips geven over wanneer je veel en weinig verbruikt en kun je ten alle tijden in de app zien hoeveel je aan het afnemen bent of juist bekijken hoeveel overschot aan energie je op het net zet.
Bovendien heb je altijd een betrouwbare meting nodig als je grote verbruikers, zoals een laadpaal, gaat aansturen. Alleen dan kun je aan optimalisatie gaan doen voor bijvoorbeeld optimalisatie op de zon of het capaciteitstarief.
Heb ik een installateur nodig voor de installatie?
Neen je hebt geen installateur nodig voor de installatie van de Scopt dongle.
De dongle wordt per post opgestuurd en je kan de installatie en configuratie volledig zelf doen.
Bij de dongle zit er een korte handleiding + een link naar de instructiepagina.
Je kan via deze link naar de instructiepagina.
Dient er een keuring te gebeuren na installatie?
Neen er dient geen keuring te gebeuren na de installatie aangezien er geen verandering wordt aangebracht aan je elektrische installatie.
Problemen?
Ik kan de Scopt dongle niet activeren/configureren
Wanneer Scopt niet wordt gevonden in je netwerk of niet geactiveerd kan worden, kunnen de volgende oorzaken van toepassing zijn:
- Netwerkverbinding van je GSM: Zorg ervoor dat je met je GSM op exact hetzelfde netwerk zit als je Scopt dongle.
- Wifi in plaats van 4G: Controleer dat je GSM geen connectie heeft via 4G, maar met het juiste wifi-netwerk.
- Netwerkconsistentie bij meerdere Routers/Versterkers: Als er in je woning versterkers of meerdere routers hangen, controleer dan dat jouw GSM wel degelijk op hetzelfde netwerk zit als de router/modem waar je Scopt dongle in steekt.
- Status P1 Poort Digitale Meter: Controleer dat de P1-poort van je digitale meter wel degelijk op ‘open’ staat. Bij P1 poort moet je een groen vinkje zien staan met ‘open’.
- Activatie P1 Poort: Zorg ervoor dat je de P1-poort van je digitale meter hebt geactiveerd. Afhankelijk van de digitale meter kan deze activatie even duren.
- Gebruik van P1 Splitters: Wees voorzichtig met P1-splitters. Er zijn verschillende splitters op de markt, maar deze werken niet altijd even goed. Probeer de dongle eens rechtstreeks in de P1-poort te steken zonder de splitter. Als het nu wel werkt, functioneert de splitter mogelijk niet goed. Als je een splitter gebruikt, probeer dan te kiezen voor een ‘actieve splitter’.
TIP: Voor je opnieuw kunt zoeken naar de Scopt dongle, dien je hem altijd even uit te trekken en terug in te steken. De dongle gaat alleen de eerste minuten een signaal uitsturen voor deze test.
Ik krijg geen automatische mail bij installatie
- Bekijk goed of de mail niet in je spamfolder terecht is gekomen.
- Controleer de spelling van het ingevoerde e-mailadres.
- Zorg voor een goede netwerkverbinding.
Als je geen mail kunt vinden, stuur dan een mail naar support@scoptvision.com
Vragen over Scopt Lite
Algemeen:
Wat zijn de voorwaarden voor Scopt Lite?
Je hebt enkel een Scopt dongle nodig. De installatievoorwaarden kan je terugvinden bij “Vragen over de installatie van de dongle”.
Of je kan hier een kijkje nemen.
Kan Scopt Lite ook verbruikers aansturen?
Neen, het Scopt Lite abonnement geeft je geen mogelijkheid om automatisch verbruikers aan te sturen. Het is een visualisatietool die je inzicht geeft in je verbruik. Met de inzichten en tips die de applicatie je geeft, kun je wel zelf aan de slag om je verbruik te verminderen of te spreiden op de juiste momenten.
Leest Scopt de zonnepanelen uit?
Scopt zal je zonnepanelen niet rechtstreeks uitlezen, want we hebben enkel een koppeling met je digitale meter. Met andere woorden, we meten wat je aankoopt van elektriciteit en wat je op het net injecteert. We kunnen dus wel de overschot aan zonne-energie meten, dat is de energie van de zonnepanelen minus het verbruik.
MAAR als je ons algoritme even de tijd geeft, dan zal het de zonneproductie wel laten zien in je overzicht. Dit kunnen we berekenen op basis van:
- Historische data.
- Weersvoorspellingen voor je locatie – dus vul zeker je adres correct in onder instellingen!
Kan Scopt mijn woningverbruik laten zien?
Het antwoord op deze vraag is niet zo eenvoudig. Scopt heeft enkel een koppeling met je digitale meter en meet dus zowel de afname (uit het net) als de injectie (naar het net) van elektriciteit.
- Indien je geen batterij of zonnepanelen hebt, dan zal de afname uit het elektriciteitsnet altijd gelijk zijn aan je woningverbruik.
- Als je zonnepanelen hebt, dan zal je afname enkel ‘s nachts gelijk zijn aan je woningverbruik.
- Bij een batterijsysteem geldt dezelfde redenering. Zolang de batterij oplaadt of ontlaadt, zal je afname niet gelijk zijn aan het woningverbruik.
MAAR dat is niet erg, want we focussen op de belangrijkste parameters, namelijk afname en injectie. Deze geven een indicatie van het rendement van je installatie en zullen uiteindelijk bepalen wat je elektriciteitskost is.
Uiteindelijk geeft de data dus inzicht in je totale rendement, wat bestaat uit woningverbruik, zonneproductie en batterijgedrag.
Problemen?
Netverbruik niet zichtbaar
Wanneer er geen data te zien is uit het elektriciteitsnet, kunnen de volgende oorzaken van toepassing zijn:
- Controleer of jouw dongle nog steeds een goede internetconnectie heeft
- Controleer of de P1 poort van de digitale meter wel degelijk (nog steeds) openstaat via https://mijn.fluvius.be
- Heb je de Scopt dongle niet toevallig gedeactiveerd? Dit kan je nakijken in de instellingen pagina.
Wanneer je problemen blijft ondervinden nadat bovenstaande zaken zijn nagekeken, neem dan contact met ons op.
Ik zie geen geschatte zonproductie
Wanneer je geen zonne-productie ziet in de app, kijk dan de volgende zaken na:
- De app moet eerst een paar dagen data verzamelen voordat er voorspelde zonne-productie getoond kan worden.
- Kijk na of je bij de instellingen zeker je adres (en correct) hebt ingevuld. Alleen dan kunnen we voorspellingen gaan doen.
Ik zie geen voorspelde afname/injectie
De app moet eerst een paar dagen data verzamelen voor er voorspellingen in de app zichtbaar zullen zijn.
Vragen over Scopt Powerconnect
Algemeen:
Wat zijn de voorwaarden voor Scopt Powerconnect?
Je dient met 2 zaken in orde te zijn:
- Je hebt een Scopt dongle nodig om je digitale meter uit te lezen.
- We moeten je laadpaalmerk ondersteunen
- Bovendien zijn we ook afhankelijk van de laadpaalbeheerder, voor zover deze er is.
Is dit niet hetzelfde als Loadbalancing?
Loadbalancing is in EV jargon een zeer ruim begrip. Bij de meeste laadpalen heeft het betrekking op het aanpassen van de laadstroom i.f.v. het maximaal toelaatbare vermogen.
Het zorgt er m.a.w. voor dat je zekering niet wordt overbelast.
Met Scopt optimaliseren we op veel meer factoren (bijvoorbeeld zon en capaciteitstarief) en geven we je de flexibiliteit om je laadmodus snel aan te passen in onze applicatie.
Bovendien zal je met de Scopt app ook je volledige energiekost (woning+laadpaal) zien en kun je later extra functionaliteiten van een EnergieManagementSysteem gebruiken.
Welke verbruikers kan Scopt aansturen?
Scopt focust zich vandaag op de grootste verbruiker: De laadpaal.
Scopt zal rekening houden met je woningverbruik en in functie hiervan de laadpaal optimaliseren.
Om je een idee te geven:
- Het gemiddelde dagverbruik in een woning is ongeveer 10 kWh, maar de batterij van je wagen is tegenwoordig ongeveer 80 kWh. Je kunt dus veel meer besparen als je focust op de laadpaal.
- De gemiddelde kwartierpiek (capaciteitstarief) voor een gemiddelde woning is ongeveer 3,5 kW, terwijl een laadpaal vaak tot 11 of soms zelfs 22 kW kan opladen. Daarom is het belangrijk dat we focussen op de laadpaal, omdat je hier veel kunt besparen. Wist je dat de minimale piek van een woning wordt vastgelegd op 2,5 kW, en dat elke 1 kW die je boven deze waarde gaat, extra kosten zal meebrengen op je eindafrekening?
Bovendien is de laadpaal zeer goed aanstuurbaar en kunnen we tot op een watt nauwkeurig regelen op welk vermogen deze mag laden. Bij veel kleine huishoudtoestellen is het vaak niet mogelijk om ze uit te lezen, en als het kan, is de verbinding vaak niet stabiel, waardoor je ze meestal alleen aan/uit kunt schakelen. Je zult dus al snel een grote investering doen voor zeer kleine besparingen.
Wanneer mensen spreken over grote verbruikers, wordt er nog vaak gedacht aan wasmachines en vaatwassers, maar deze zijn in verhouding helemaal niet zulke grote verbruikers. Ze vragen in het begin even een stroompiek, maar werken daarna vrij zuinig hun sessie af. Bovendien is een wasbeurt tegenwoordig maar 1,5 kWh. Dat is een groot verschil met de ongeveer 80 kWh van je EV!
Kort samengevat, van hoe je het meeste kunt besparen door Scopt:
- Huishoudapparatenverbruik kun je het best spreiden; onze applicatie geeft je hiervoor de inzichten en tips.
- De laadpaal zullen we optimaliseren zodat je zoveel mogelijk bespaart
Houdt Scopt rekening met mijn warmtepomp?
We houden zeker en vast rekening met het verbruik van je warmtepomp, maar sturen hem niet actief aan.
Dit doen we bewust, want een warmtepomp is niet zo makkelijk aan te sturen of uit te lezen:
- Veel (oudere) warmtepompen zijn nog niet aanstuurbaar.
- De warmtepompen die aanstuurbaar zijn, kun je vaak enkel aan-/uitschakelen.
- Voor smartgrid-ready warmtepompen geldt het volgende:
- De warmtepompen zijn bijna altijd aangesloten op vloerverwarming, een medium met een beperkte afgiftetemperatuur. Je kunt dus niet zomaar de watertemperatuur naar 60°C opwarmen.
- Je kunt wel sanitair warm water opwarmen op een hogere temperatuur, zoals het buffervat van 50° opwarmen naar 65°C bijvoorbeeld.
- Eens de warmtepomp wordt aangestuurd, moet de boostmodus zijn cyclus afwerken en kan je hem niet zomaar uitschakelen.
- De boostmodus zal alleen werken als de buffertemperatuur laag genoeg is, wat niet altijd het geval is.
- Een warmtepomp heeft standaard geen energiemeter, waardoor je ook niet goed kunt aantonen wat de aansturing net heeft bereikt aan besparing.
Lang verhaal kort: We zullen het gedrag van de warmtepomp zien in de metingen van het totaalverbruik en hierop anticiperen door het vermogen van de laadpaal aan te passen. Als je warmtepomp bijvoorbeeld sanitair warm water begint aan te maken (en dus een piekverbruik vraagt), zullen we de laadpaal tijdelijk minder vermogen laten laden of zelfs even uitschakelen.
Houdt Scopt rekening met mijn thuisbatterij?
Momenteel lezen we je thuisbatterij niet uit en sturen we hem (nog niet) actief aan. Dit zit momenteel wel in ontwikkeling.
Kan Scopt elke laadpaal aansturen?
Scopt is een merkonafhankelijk systeem, wat jammer genoeg niet per definitie wil zeggen dat we daarom elke laadpaal kunnen uitlezen.
We ondersteunen het OCPP protocol, een protocol dat door de meeste laadpaalfabrikanten wordt geïmplementeerd. Door deze standaard te volgen, willen we zoveel mogelijk laadpalen ondersteunen.
Daarnaast is het belangrijk om te weten dat er twee mogelijkheden zijn om te verbinden met je laadpaal:
- Als het een laadpaal betreft die niet openbaar is of niet via een beheerder is aangesloten, kunnen we de laadpaal rechtstreeks configureren met de Scopt Cloud. Dit is vaak het geval als je een laadpaal privé hebt gekocht en dus geen diensten zoals automatische terugbetaling van je laadsessies nodig hebt.
- Wanneer de laadpaal wel openbaar is of door een beheerder wordt beheerd, dan moeten we met deze partij een koppeling hebben. Dit komt vaak voor bij laadpalen via de vennootschap, waarbij een automatische terugbetaling voorzien is.
Neem zeker contact met ons op als je wilt weten of we je laadpaal ondersteunen!
Wat wordt er uitgelezen?
Met Powerconnect hebben we de perfecte combinatie gevonden tussen een goedkope doe-het-zelf installatie en grote besparingen. We lezen jouw digitale meter uit via onze dongle en lezen de laadpaal rechtstreeks uit via onze cloud. Dit zijn de enige twee parameters die we nodig hebben voor ons algoritme en het intelligent aansturen van jouw laadpunt.
De zonnepanelen worden bijvoorbeeld niet rechtstreeks uitgelezen, aangezien dit niet noodzakelijk is voor onze optimalisatie en een extra implementatiekost zou vragen. We visualiseren jouw zonneproductie wel in de app door middel van onze voorspellingen.
Voor meer informatie over waarom we geen huishoudelijke apparaten uitlezen, kun je meer informatie vinden bij de FAQ over Scopt Lite.
Hoe werkt de optimalisatie?
Vandaag ligt in ons algoritme een sterke focus op het capaciteitstarief en optimalisatie op jouw eigen zonne-energie. In de loop van 2024 zal er een update komen waarmee Scopt je de mogelijkheid zal geven om een dynamisch energiecontract af te sluiten. Je krijgt dan per uur een nieuwe energieprijs van je energieleverancier. Op die manier kunnen we je wagen extra laten laden als de prijzen goedkoop zijn en bijvoorbeeld even stoppen met laden als de prijzen te hoog zijn.
Vandaag heb je drie laadmodi:
- Standaard –> Hier kun je op volledig vermogen laden en zullen we de maximale stroom beperken zodat de hoofdzekering niet wordt overbelast.
- Piek –> Hier adviseren we een maximale piek uit het elektriciteitsnet. Als je deze instelt, zal Scopt automatisch zorgen dat je deze piek niet overschrijdt.
- Solar –> In deze modus wordt er enkel energie in de wagen gestoken wanneer er daadwerkelijk een overschot aan energie is.
De optimalisatie is constant in ontwikkeling en er komen vaak nieuwe updates. Zo gaan we meer en meer naar een autopilot voor jouw installatie, waarbij je als gebruiker geen instellingen meer hoeft te doen en Scopt alles 100% voor jou regelt.
Zal mijn wagen wel tijdig opgeladen geraken?
Je hoort het mensen vaak zeggen: ‘Wat als ik ergens naartoe moet ‘s avonds, is mijn wagen dan wel opgeladen?’ of ‘Ik moet veel kilometers rijden voor mijn werk, dus ik zal altijd naar een snellader moeten rijden.’
Vernieuwing en verandering vragen altijd wat tijd in mentaliteit.
Om te beginnen, je wagen staat 95% van de tijd volledig stil, dus er is meer dan genoeg tijd om je wagen op te laden. Daarnaast is het belangrijk om anders te redeneren dan bij een wagen met een verbrandingsmotor. Je hoeft niet altijd te wachten tot de wagen leeg is om hem te ‘tanken’. Maak er een gewoonte van om je wagen in te steken als je thuiskomt. Dan kan de wagen op een geoptimaliseerde manier laden op de juiste momenten.
Vergeet niet dat je altijd de mogelijkheid blijft hebben om op volledig vermogen te laden. Je zult op deze manier wel een hoog piekverbruik hebben, maar als je ergens dringend moet zijn, kun je dus altijd kiezen om snel te laden.
Waarom de laadpaal en niet via de API van de wagen?
We bekijken onze optimalisatie vanuit een HEMS (Home Energy Management System)-perspectief. Dit betekent dat we altijd proberen het totale woningverbruik te optimaliseren en te controleren.
Wanneer we zouden werken met de API van de wagen, zien we de volgende nadelen:
- Je bent afhankelijk van de API van de wagenfabrikant. Als deze besluit om de API betalend te maken, dan staat hier een extra maandelijkse kost tegenover.
- Via de API van de wagen kun je vaak enkel de wagen starten of stoppen, maar niet moduleren.
- Een API is gelinkt aan een wagen. Dat betekent dat als er iemand op bezoek komt bij jou thuis, er geen optimalisatie zal zijn op deze laadsessie. Hierdoor zou je dus alsnog een hoog piekverbruik kunnen hebben.
- In de laadpaal zit een MID-gekeurde energiemeter. De meterstanden die wij uitlezen zijn dus accurater dan de interne metergegevens van de wagen.
Via de app van mijn wagen kan ik toch al optimaliseren?
Je kunt in veel gevallen inderdaad al een paar instellingen doen in de app van je wagen, zoals tijdschema’s of een maximaal vermogen, maar weet dat je op deze manier niet kunt optimaliseren op de zon of het piektarief.
Via onze Scopt dongle hebben we een connectie met het woningverbruik en de lokale energieproductie. Hierdoor kunnen we op minuutbasis optimalisatie toepassen en ons algoritme voeden met jouw historische data.
Als je bijvoorbeeld in de app van je auto 4 kW instelt en je in je woning 5 kW verbruikt, dan zal je een piekverbruik van 9 kW hebben. Met Scopt zullen we de wagen wat minder laten laden wanneer er veel woningverbruik is. Of je kunt bijvoorbeeld instellen dat je alleen maar wilt laden als er een overschot aan zonne-energie is.
Problemen?
Mijn laadpaal start niet met laden
Dit kan verschillende redenen hebben:
-
Kijk goed na in welke modus de laadpaal staat. Wanneer de laadpaal in piek- of solarmodus staat, kan het zijn dat hij niet aan het laden is omdat de optimalisatie beslist dat dit niet gunstig is. Denk bijvoorbeeld aan:
- Het niet willen overschrijden van de kwartierpiek.
- Geen overschot aan zonne-energie.
-
Wanneer je wagen volledig is opgeladen, zal deze ook niet kunnen laden. Kijk dit dus eerst na.
-
Let erop dat je in de wagen of de app van de wagen ook een maximale State of Charge (SOC) kunt instellen. Zo kan het gebeuren dat de wagen opgeladen is tot bijvoorbeeld 80% omdat dit zo ingesteld is op je wagen.
-
De connectie met je laadpaal kan onderbroken zijn. Bekijk zeker of je afname uit het net niet verdacht hoog is (bijvoorbeeld >3500W) en dat de laadpaal op 0W staat. Dit zou erop kunnen duiden dat wij geen connectie hebben met de laadpaal, maar dat de laadpaal wel zelf aan het laden is. Neem in dat geval zeker contact met ons op.
-
Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je wagen zelf in een soort foutmelding staat. Probeer eens te kijken op de app van je wagen of je ergens een foutmelding kunt zien.
Je kunt sowieso eens proberen van je laadsessie opnieuw op te starten of om de laadpaal even spanningsloos te maken en terug in te schakelen door de zekering uit en in te schakelen.
Ik zie geen laadpaal bij de Live pagina
Als je helemaal geen laadpaal ziet staan op de Live pagina, maar enkel informatie over het elektriciteitsnet, dan zal je Powerconnect licentie niet geactiveerd zijn en gebruik je waarschijnlijk Scopt Lite.
Neem contact met ons op via support@scoptvision.com .
Mijn laadpaal laadt aan een beperkt vermogen
- Controleer of je piekmodus of solarmodus niet is ingesteld. Het kan normaal zijn dat het vermogen wordt beperkt vanwege de optimalisatie.
- Kijk ook zeker na of je niet in de wagen of in de app van je wagen het laadvermogen hebt beperkt. Wanneer Scopt bijvoorbeeld 6 kW vermogen naar de wagen wil sturen, maar je hebt maximaal 4 kW ingesteld in de app van de laadpaal, zal de wagen maar met 4 kW laden.
- Daarnaast, wanneer je wagen bijna volledig opgeladen is, kan het laadvermogen afnemen. Controleer dus zeker of de wagen niet bijna volledig opgeladen is.
Ik kan de SOC van mijn wagen niet zien
Momenteel is het niet mogelijk om de SOC (State of Charge) van je wagen te zien in de app. Dit komt doordat we de laadpaal uitlezen en deze ondersteunen momenteel nog geen SOC in het huidige protocol.
We hebben deze SOC ook niet nodig voor de optimalisatie, omdat we op basis van het verbruik van de wagen weten hoeveel kilometers we moeten laden.
De besparingen zijn niet zichtbaar
Let er goed op dat de besparingen worden berekend op basis van metingen én op basis van voorspellingen.
- Het is dus heel belangrijk dat je onder instellingen je adres correct invult, zodat we de voorspellingen voor jouw locatie goed kunnen berekenen.
- We hebben enkele dagen nodig voordat de voorspellingen worden getoond. Wanneer je de app dus nog niet zo lang geleden hebt geïnstalleerd, kan het dus nog even duren voordat de besparingen zichtbaar zijn.
Hoe werkt de solar mode?
De solar modus zal ervoor zorgen dat er geoptimaliseerd wordt geladen wanneer er een overschot aan zonne-energie is. Let wel op dat de laadpaal pas zal beginnen met laden bij een minimum beschikbare zonne-productie.
- Voor laadsessies op 1 fase: minimaal beschikbare injectie 500W
- Voor laadsessies op 3 fases: minimaal beschikbare injectie 1500W
Wanneer er onvoldoende injectie is, of er is bijvoorbeeld geen zonne-productie (zoals ‘s nachts), dan zal de wagen ook niet opladen.
Live view lijkt niet te kloppen
De live view geeft je de meting weer van de Scopt dongle (digitale meter) en de meting van de laadpaal. Deze worden onafhankelijk van elkaar uitgelezen.
Soms kan het gebeuren dat er wat vertraging zit op de uitlezing van de laadpaal of digitale meter, waardoor de som van beide energiestromen niet klopt. Als je bijvoorbeeld ‘s nachts 5000W in de laadpaal ziet gaan en er komt maar 300W uit het net, kan het zijn dat het datapunt van de laadpaal nog niet is geüpdatet. Als je dan even wacht, kan het zijn dat de laadpaal 0W aangeeft en het net 300W, waaruit je kunt afleiden dat de laadpaal eigenlijk al uitgeschakeld was.
Kom je dit gedrag vaak tegen? Drop het dan zeker als feedback in het feedbackformulier in de app!
De laadpaal laadt meer dan de maximale piek modus
Het kan voorkomen dat je in de live visualisatie tijdens een laadsessie ziet dat het netverbruik hoger ligt dan de maximaal ingestelde piek.
Dit betekent niet dat de optimalisatie niet werkt. De optimalisatie zal voor je piek rekening houden met het feit dat de kwartierpiek niet wordt overschreden. Dus het kan zijn dat er soms wat meer of minder vermogen wordt aangestuurd om per kwartier ongeveer de correcte piek te bereiken.
Ga ook zeker even kijken naar de laadpaalgrafieken onder ‘overzicht’. Hier zal je kunnen zien of het vermogen constant blijft, want de data wordt daar per 15 minuten getoond.
Indien je toch denkt dat er iets niet werkt, neem dan zeker contact met ons op.
Vragen over een bestelling:
Mijn Scopt dongle is nog steeds niet geleverd
Er kan wat vertraging zitten op de levering van je pakje. We besteden dit uit aan Bpost, maar hebben zelf wel een overzicht van waar de pakjes zich bevinden. Normaal gezien krijg je zelf ook een mail van Bpost waarin je het pakje kunt volgen.
Indien je na een week je pakje nog niet hebt ontvangen, kan je ons altijd een mailtje sturen.
Hoe kan ik retourneren?
Je dient sowieso eerst contact op nemen met ons via info@scoptvision.com .
Vervolgens zullen we samen met jou bespreken wat de reden van retournering is. Indien de voorwaarden voor retournering in orde zijn, sturen we jou een label op en kun je het pakje in zijn originele staat terugsturen.
Ik heb een vraag i.v.m. facturatie
Voor vragen i.v.m. facturatie kan je best een mail sturen naar accounting@scoptvision.com